Jeg sad for nylig i en hyggelig samtale med en god ven, som er direktør i en mellemstor jysk virksomhed.
Vi talte blandt andet om udfordringer i vores professionelle liv. Qua min rolle i Bestyrelseskvinder kom vi naturligt ind på emnet bestyrelsesarbejde. Han sagde i den forbindelse, at han oftere og oftere har den følelse af, at han på forhånd kender svarene til de spørgsmål, der skal diskuteres under bestyrelsesmødet:
”Før jeg går ind i lokalet til et bestyrelsesmøde ved jeg nøjagtigt, hvad der kommer til at ske på mødet og kender stort set svarene på forhånd, på endnu ikke stillede spørgsmål. Beslutningerne er jo taget på forhånd længere nede i organisationen. Er det altid sådan i alle bestyrelser og hvordan kommer man væk fra det og over mod en mere værdiskabende dialog.”
Professionalisering af bestyrelsen
Ugen forinden havde Morten Winther fra Flensby & Partner haft et indlæg på vores netværksmøde i Bestyrelseskvinder. Med udgangspunkt i Flensby & Partners erfaring indenfor rekrutteringer til bestyrelser, fortalte han, at antallet af nye formænd (dvs. personer, der ikke før har været formænd i danske bestyrelser) fra 2015 til 2016 blev mere end fordoblet – fra 120 til 250 personer.
Han fortalte også, at stadig flere bestyrelsesformænd og -medlemmer rekrutteres professionelt.
Kan man så konkludere, at netværksrekruttering er faldende. Næh, det tror jeg såmænd ikke nødvendigvis man kan. Men det fortæller muligvis, at der er et øget fokus på at finde ”de rigtige” profiler snarer end dem, der er tilgængelige i det nære netværk.
Sæt fokus på værdiskabelsen i bestyrelsen
Hvad skyldes udviklingen med flere nye formænd og professionelle rekrutteringer?
Mon ikke årsagen er, at bestyrelserne i stigende omfang erkender, at med den rigtige sammensætning af medlemmerne kan bestyrelsen bidrage markant til værdiskabelsen og værdiudviklingen i virksomheden?
Tilbage til samtalen med min gode ven. Jeg sagde følgende til ham;
”Netop når man ”ligner” hinanden i en bestyrelse og ved hvilke spørgsmål og svar der vil komme, er det vel begrænset hvor meget sparring/modspil du får ud af din bestyrelse? Man kan spørge sig selv om virksomheden ville klare sig lige så godt uden en bestyrelse? … Eller om du ville kunne få en mere værdiskabende bestyrelse ved at ændre på sammensætningen af medlemmerne, så profilerne er mere forskellige og kompetencerne passer til virksomhedens strategi”.
Vi havde en meget interessant diskussion og jeg håber da at have flyttet lidt på min vens opfattelse af værdiskabelse i bestyrelsessammenhænge.
Værdiskabelse gennem kortlægning af kompetencer og fokus på diversitet
Jeg tror personligt på, at der er meget værdiskabelse at hente for SMV’er i Danmark ved at arbejde med bestyrelsessammenhæng. Bestyrelsen bør bestå af mennesker, der kan understøtte, give modspil og fastholde direktøren på virksomhedens strategi.
Derfor bør man fastlægge, hvilke kompetencer man har brug for i bestyrelsen i forhold til virksomhedens strategi.
Den efterfølgende søgning efter personer med udgangspunkt i forskellige baggrunde, køn, alder, osv. giver derudover den største grad af diversitet og dermed et mere værdiskabende fundament for bestyrelsen og direktionen at arbejde videre med.
Lone Jager Lindquist
Formand af Bestyrelseskvinder
Se min bestyrelsesprofil her.