Af Laura Vilsbæk, medlem af 4 bestyrelser & 4 advisory boards, medlem af Bestyrelseskvinder.
For tiden træner jeg min empatiske lytteevne. Det er en god evne at ha’, når man som jeg arbejder med strategisk forretningsudvikling og innovation, og så er den et godt udgangspunkt for dialog. Og netop dialog er der brug for, hvis man tager Asger Aamunds påstande i podcasten “Mod til at lede” for pålydende.
Asger har overtaget sendefladen fra Stine Bosse, og hvor Stine inviterede topledere i studiet til intelligente og interessante samtaler om ledelsesdilemmaer og alle nuancerne i selve ledelsesgerningen, synes Asger at være på et korstog. Et korstog mod kvoter. Eller, som han konsekvent benævner det, så ingen længere er i tvivl: Bimbokvoter. Charming.
Det er dog ikke den dialog, jeg får lyst til at tage med Asger allerførst. Allerførst gad jeg virkelig godt tale med ham om et andet af hans standpunkter, nemlig at rollen som CxO er den eneste vej ind i bestyrelseslokalet. I afsnittet fra 27. marts siger han fx:
Man skal have ledet en virksomhed for at forstå, hvor klemt man er som direktør.
Man skal vide hvordan det er at være topchef for at kunne bidrage i bestyrelsen.Asger Aaamund, Mod til at lede, 27. marts 2018
Der er andre veje
Her er jeg lodret uenig. Primært fordi jeg selv arbejder i 4 bestyrelser og 4 advisory boards uden at der på noget tidspunkt har stået Chief-noget-som-helst på mit CV.
Og her kan Asger sagtens anfægte min personlige erfaring, for jeg sidder jo ‘kun’ i små og mellemstore virksomheder. Men det er nu engang den type virksomheder, der er allerflest af i Danmark, og de rummer et kæmpe vækstpotentiale, som i høj grad kan forløses ved at professionalisere bestyrelsesarbejdet. Det er dokumenteret ved et forskningsprojekt, Vidensforum, fra Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet. Et projekt som vores gode venner fra ASNET omtaler her: https://asnet.dk/bog-smv-bestyrelsen.
Så mit sigte er SMV’erne, og dér er i lige så høj grad brug for kompetente kræfter og professionelle bestyrelser som i de C20-virksomheder, der måske snarere er Asgers fokus.
Og også i SMV’erne kan den professionelle bestyrelse meget vel bestå af en hel bunke Chiefs. Som Asger mener er adgangsbilletten. Der er bare en fare for at alle disse chiefs kommer med et relativt ensartet erfaringsgrundlag. Og det ved vi fra andre undersøgelser er et dårligt udgangspunkt for at tænke nyt og udvikle nye løsninger.
Kvinder i bestyrelser
Og her møder vi endnu en af Asgers udfordringer. For der er jo det dér med kvinderne. Vi ved godt, at mangfoldighed i bestyrelseslokalet skaber værdi, og det ved Asger nok også, vidende og veluddannet som han er. Asger har bare to problemer: At kvinderne ikke vil topledelse. De slår – med hans ord – “op i banen”, inden de kommer så langt. Vi må forstå, at Asger gerne vil ansætte kvinder, men at han ikke kan få øje på dem, der virkelig vil.
Og det ødelægger samtidig den rekrutteringspipeline, han er afhængig af ift. bestyrelsesrekrutteringerne. For her skal han bruge CxO-erfaring, og når kvinderne kun i begrænset omfang sidder i C-suite, kan de også kun i begrænset omfang rekrutteres til bestyrelser. Grundlaget er simpelthen for lille.
Heldigvis har Asger også gæster i studiet, og selvom de kun i ringe grad er i stand til at flytte på hans synspunkter, er det rart som lytter at blive bekræftet i, at man kunne se anderledes på tingene. Således fx Jens Howitz, der arbejder med executive search og argumenterer for at man i flere rekrutteringer er nødt til at kigge bredere, fordi man har brug for kompetencer, der ikke nødvendigvis er repræsenteret i en CxO. For eksempel kompetencer inden for digitalisering og digital forretningsforståelse, internationalisering, nye forretningsmodeller eller andet.
Strategisk fokus og værdiskabelse i bestyrelsen
Og selvom Asger forsøger sig med en bemærkning om, at “så kan man da bare lave en konsulentaftale” (hvis man altså er nødt til at samarbejde med de formastelige som ikke har CxO på CV’et), må jeg sige: Nej, det kan man ikke nødvendigvis. I hvert fald ikke hvis man vil angribe virksomhedens vækst og udvikling strategisk og langsigtet. Så er der brug for andre kompetencer og andre erfaringsgrundlag, særligt i bestyrelsen.
Og hvis disse kompetencer så kommer i skikkelse af en kvinde uden topledelseserfaring eller måske en yngre mand fra en start-up, får Asger og hans kumpaner i bestyrelsen yderligere den gevinst, at diversiteten øges. Og hér ligger endnu en potentiale, der blot skal aktiveres.
Så kære Asger: Vær ikke så bekymret for de kvinder, der ikke søger topledelsen. De kan sagtens være kniv-skarpe i en bestyrelsessammenhæng alligevel, fordi de kommer med andre kompetencer. Ikke på trods af, men på grund af.
Og vær ikke så bekymret for, om bestyrelsesmedlemmerne har CxO på CV’et. De kan sagtens bidrage i bestyrelsesarbejdet alligevel, hvis de repræsenterer præcis de kompetencer, der repræsenterer virksomhedens muligheder eller udfordringer. Og vær så glad for, at der ydermere vil være store afledte gevinster ved at få bare én ind, som ikke ligner alle dem, der sidder der i forvejen.
Så nej, man behøver ikke CxO på CV’et for at bidrage i bestyrelsen. Og lad det være en opfordring herfra: Søg posten hvis du har de rette kvalifikationer. Uagtet hvor meget eller hvor lidt Chief du har på dit CV.
På forhånd tak 🙂
Laura Vilsbæk
Medlem af Bestyrelseskvinder
Se min bestyrelsesprofil her.