Her har vi samlet nogle af de spørgsmål, som vi møder i Bestyrelseskvinder.
Hvorfor arbejder I kun med SMV’er og ikke de store virksomheder?
Det er vores vurdering er, at der i SMV segmentet er et stort uudnyttet potentiale. Er der mulighed for poster i større virksomheder, så bidrager vi naturligvis også der. Vi arbejder i de bestyrelser, hvor det skaber allerstørst værdi, og hvor vi kan være med til at flytte noget.
Hvorfor taler I så meget om kompetencer og professionalisering?
Vi vil vælges til bestyrelsesposter på grund af vores kompetencer og for at professionalisere bestyrelsesarbejdet i danske små og mellemstore virksomheder.
I netværket er der kvinder som enten er selvstændige, nogle har titlen CEO, mens andre sidder eller har siddet på tunge poster som fag-direktør i nogle af Danmarks største virksomheder.
Diversitet er vigtig for os og vi er et netværk af kvinder med meget forskellige faglige baggrund. Der er jurister, økonomer, humanister, ingeniører, journalister osv. Vi har kandidater, som kan bidrage inden for finans, HR, salg, jura, supply chain, marketing mv. Erfaringen er hentet i mange forskellige brancher.
Får jeg en bestyrelsespost, når jeg melder mig ind?
Et medlemskab i Bestyrelseskvinder giver ikke automatisk en bestyrelsespost. Dog deler vi alle åbne søgninger i netværket, ligesom vi også anbefaler hinanden til poster, der rekrutteres gennem mere lukkede netværk. Men der er ingen garantier for bestyrelsesposter, da det jo handler om kemi, kultur og kompetencer, når en kandidat og en virksomhed finder sammen.
Som medlem skal du altså selv lægge et stort stykke arbejde i at få poster. Vii bakker hinanden op og gør hinanden dygtigere til bestyrelsesarbejdet – ligesom vi også skubber på, så du kommer i gang med aktivt at søge poster.
Vi deler selvfølgelig også alle de åbne søgninger, vi ser, med hinanden på vores interne kommunikationsplatform Ziik.
Hvordan får jeg min første bestyrelsespost?
Det gør du ved at være aktiv og synlig. Du skal vide hvad du vil, du skal stille dig frem og fortælle, at du gerne vil bestyrelsesarbejde – og så skal du være skarp på, hvilke virksomheder du kan hjælpe, og hvad du kan hjælpe med. I netværket deler vi vores erfaringer om søgeprocessen med hinanden. Læs evt. blogindlægget her for yderligere inspiration.
Kan Bestyrelseskvinder hjælpe virksomheder med at finde egnede kandidater?
Ja, det kan vi sagtens. Vi anbefaler at tage kontakt til vores sekretariat på sekretariat@bestyrelseskvinder.dk og du er også velkommen til at kontakte vores bestyrelsesleder Mille Lindskrog Knudsen direkte.
Det er også muligt at søge i både strategiske kompetencer, brancheerfaring, geografi mv. direkte på vores hjemmeside, hvor du kan søge i alle netværkets medlemmer.
Hvad kræver det at blive medlem af Bestyrelseskvinder?
Vi har helt formelle optagelsesprocedurer og krav, som du kan læse om her.
Og når du først er optaget, så er det også forventningen, at du vil være en aktiv del af netværket. Vi har et forpligtende fællesskab, hvor alle forventes med at bidrage med at arrangere medlemsmøder med et bestyrelsesfagligt indhold, med at deltage på møderne og i det hele taget bidrage konstruktivt til netværkets fortsatte udvikling. Vi forventer desuden, at du er generøs – generøs med dit netværk, din viden, din tid osv.
De formelle krav er desuden at du betaler dit kontingent, udarbejder en bestyrelsesprofil samt at du investerer i at få taget et billede af en af vores godkendte fotografer.
Hvad får jeg ud af mit medlemskab?
Du får et godt og stærkt netværk af dygtige kvinder, der kan og vil bestyrelsesarbejde. Du får mulighed for at netværke og søge sparring i hele landet, og du får et velfungerende intranet, hvor vi deler bestyrelsesfaglig viden med hinanden.
Derudover har vi månedlige medlemsmøder, hvor vi netværker og deler bestyrelsesfaglig viden.
MEN som med alle andre netværk, så får du kun så meget ud af det, som du selv investerer. Hvis du er synlig og aktiv, så er vejen til en bestyrelseskarriere både kortere, mere effektiv og mere spændende.
Er I for eller imod kvoter i Bestyrelseskvinder?
Vi går ind for dialog og for diversitet. For mangfoldighed. Vi arbejder for at sætte kompetencer i spil og for at udbrede viden om, at de mest mangfoldige virksomheder i gennemsnit tjener mere end 12% mere end dem, der har mindst mangfoldighed i ledelsen. Dette dokumenteres i flere både danske og udenlandske studier. Diversitet betaler sig.
Netværket har ikke en officiel holdning til kvoter, og blandt vores medlemmer finder du mange forskellige holdninger til spørgsmålet.
Hvorfor er I kun et netværk for kvinder, når I taler om diversitet?
Vores netværk handler ikke om, at vi ikke vil samarbejde med mænd. Det handler kort og godt om synlighed. Vi syntes, der manglede en platform, hvor det var muligt at finde relevante, kvindelige bestyrelseskandidater. Vi siger faktisk lidt kækt, at vores fineste opgave er at være med til at nedlægge os selv – for når der ikke længere er brug for en særlig platform til kvinder, så er vi i mål med vores arbejde. Men der er et godt stykke vej endnu.
Vi tror på, at samarbejde er vejen frem for at løfte vores dagsorden om at professionalisere bestyrelsesarbejde og bestyrelsesmedlemmer i danske SMV’er og vi har bla. indgået samarbejder med Dansk Industri, CBS, Asnet, Bestyrelseskompetence, Aarhus BSS, Danske Bestyrelsesadvokater m.fl.
Flere spørgsmål?
Er der noget, du ikke har fået svar på endnu, så er du velkommen til at tage fat i vores netværkskoordinator på sekretariat@bestyrelseskvinder.dk, ligesom du også er velkommen til at kontakte vores bestyrelsesleder Mille Lindskrog Knudsen direkte.