Skal du tage en bestyrelsesuddannelse eller ej? Er det et ”need” eller ”nice” to have?
Min første ”bestyrelsespost” var i Oksbøl Gymnastikforening som helt ung. Den næste var i mine børns vuggestue, og den næste igen var i den Rotary klub, som jeg er en del af.
Indtil da havde jeg ikke tænkt, at jeg manglede uddannelse i bestyrelsesarbejde. Jeg mødte op – forberedt – og vi fulgte dagsorden på bestyrelsesmøderne, men vi havde nok ikke det store strategiske indblik og udsyn.
Jeg fik brug for viden
Men da jeg kom i bestyrelsen i den socialøkonomiske virksomhed Superwerk, hvor vi havde både økonomiske og strategiske udfordringer, kunne jeg godt mærke, at jeg havde brug for et fagligt rygstød udover de kompetencer, som jeg har fået gennem mine +15 år som selvstændig rådgiver.
Derfor tilmeldte jeg mig Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder på Aarhus BSS.
En uddannelse med 10 moduler og et stærkt fokus på de udfordringer, som små og mellemstore virksomheder har.
Skarp på egne kompetencer og egen bestyrelse
For mig har der ikke været tvivl om, at det var en god ide at tage en uddannelse. Det har givet mig en række værktøjer til strategisk og værdiskabende bestyrelsesarbejde, og det har helt sikkert gjort mig skarpere på, hvad jeg selv har at byde på i en bestyrelse – og i øvrigt også, hvad jeg som indehaver af en virksomhed kan forvente mig af min egen bestyrelse.
På uddannelsen fik vi også understreget vigtigheden af ”de tre k’er”: Kemi, Kompetence og Kontinuitet. Der skal være kemi i en bestyrelse, for ellers fungerer den ikke optimalt. Selvfølgelig skal de relevante kompetencer også være til stede – og så er en form for kontinuitet også vigtig.
Vores netværk Bestyrelseskvinder består af kvinder fra de øverste ledelseslag og enkelte selvstændige kvinder, som har valgt, at bestyrelsesarbejde skal være en del af deres forretning.
Jeg hører til i den sidste kategori og ved derfor på første hånd, at i ens egen forretning er man i det daglige dybt begravet i drift, og får ikke altid allokeret den tid til udvikling og strategi, som man gerne vil.
I bestyrelsesarbejdet træder man ud af driften og kan i stedet fokusere på udvikling og strategi. Det er min største begrundelse for at gå ind i bestyrelsesarbejde.
Er uddannelse en nødvendighed?
På min – indtil videre korte – rejse har bestyrelsesposten været første skridt, og dernæst bestyrelsesuddannelsen. Og jeg føler mig bedre rustet til at varetage kommende bestyrelsesposter med en uddannelse i bagagen. Der findes en lang række både nationale og internationale uddannelser, som kunne opkvalificere mig yderligere – men for nu er det mere erfaring, jeg søger.
Det er absolut altid en god idé at blive klogere, mere vidende og dygtigere til det arbejde, man leverer i en bestyrelse. Men et krav eller en nødvendighed synes jeg ikke, at det er for alle.
For nogen er bestyrelsesarbejdet måske en mere naturlig forlængelse af det tidligere arbejdsliv, end det er for andre. Har man siddet som CXO i en stor virksomhed, har man andre kompetencer med sig, end man har som selvstændig. Begge kan byde relevant ind i bestyrelsesarbejdet – men som selvstændig ”praktiker” med fingrene dybt begravet i egen virksomheds bolledej skal man øve sig i at lade drift være drift og fokusere strategisk.
Jeg er helt sikker på, at man ikke bliver et godt bestyrelsesmedlem af at tage en uddannelse. Men jeg er helt sikker på, at det er et skridt på vejen.
Dertil kommer så flid, nysgerrighed, engagement, evne og ikke mindst lyst til at skabe værdi for de(n) virksomhed(er), man er tilknyttet.
Gitte Glibstrup
Medlem af Bestyrelseskvinder
Se min bestyrelsesprofil her.