Det er på tide at bankerne stepper op. Det er holdningen fra Michael Sand, Markedsdirektør for Erhverv Nord i Jyske Bank. Og med at ’steppe op’ mener Michael, at det ikke længere er nok, at banken kan rådgive om kassekredit og rentesatser. Netop derfor har Erhverv i Jyske Bank påtaget sig opgaven med at ville udfordre kunderne på deres sammensætning af bestyrelse.
Af Maria Leerbeck
Netværkskoordinator, Bestyrelseskvinder
De sidste to år har Jyske Bank arbejdet intenst på at uddanne bankens mange erhvervspartnere (ansatte med erhvervskundeansvar) i at kunne tage en strategisk dialog med deres virksomhedskunder. Her har de bl.a. haft de to CBS-professorer Flemming Poulfelt og Thomas Plenborg til at undervise i henholdsvis strategisk dialog og strategisk regnskabsanalyse.
– Det handler meget om, hvordan bestyrelsesarbejdet foregår. Vores folk skal kunne udfordre både eksisterende og kommende kunder på bestyrelsesarbejdet, siger Michael Sand, der er Markedsdirektør for Erhverv Nord i Jyske Bank.
Erhverv Nord dækker 12 erhvervsafdelinger og 140 medarbejdere fra Aarhus og nordpå. Michael er uddannet cand.oecon., har en master i finansiering fra et engelsk universitet og mange års erfaring fra bankverdenen. Først i Vestjysk Bank, senere i Nationalbanken, dernæst i Spar Nord Bank og siden 2015 i Jyske Bank.
Når Michael siger, at kunderne skal udfordres på bestyrelsesarbejdet, så er det fordi, at Jyske Bank – ligesom Bestyrelseskvinder – reagerer på behovet for en øget professionalisering i de danske SMV’er på dette strategisk vigtige område.
Den dynamiske bestyrelse
En dynamisk bestyrelse betyder en bestyrelse, der til enhver tid dækker de kompetencer og behov, som virksomheden har. Det handler blandt andet om bestyrelsens sammensætning, men også om at en dynamisk og effektiv bestyrelse skal arbejde fremadrettet og ikke kun bagudrettet, fortæller Michael.
– Virksomhederne kan blive dygtigere til at skifte ud i bestyrelsen, når de får nye kompetencebehov, fortsætter han.
Ejerlederne har retten til at skifte ud i bestyrelsen, og det er ikke, fordi vi anbefaler, at man skifter hele bestyrelsen på én gang, og man skal heller ikke skifte ud i bestyrelsen bare for at gøre det. Men man skal som virksomhedsejer hele tiden sikre sig, at man har de kompetencer, som virksomheden har brug for, uddyber Michael.
Diversitet – køn, kompetencer og fagligheder
Og på spørgsmålet om diversitet indrømmer Michael gerne, at de fleste medlemmer i bestyrelserne i dag er mænd, og at rigtig mange ejerledede virksomheder ejes af mænd. Så ofte er det jo mænd, der møder og taler med mænd. Diversitet handler langt fra kun om køn, men det er ofte en meget åbenlys faktor. Diversitet handler også om faglighed, erfaringer, personlige kompetencer og at sikre dynamik i bestyrelseslokalet og det er derfor kraftigt medvirkende til, at virksomheden når sine strategiske målsætninger. Erhvervspartnerne i Jyske Bank har til opgave at udfordre den enkelte virksomhedsejer på, om bestyrelsen i den pågældende virksomhed har den diversitet, som virksomheden netop nu har brug for.
Og så slår Michael også et slag for kemien.
– Rigtig meget af det, der foregår i bestyrelseslokalet, bliver bedre, hvis kemien er god. Kompetencerne er vigtige, men de kommer ikke i spil, hvis ikke kemien er der. Respekt, sympati og kemi er altafgørende, uddyber han.
Fra produktløsninger til strategisk udfordring
Banker har traditionelt fokuseret på produkter og produktløsninger.
– Men vi skal også kunne udfordre vores kunder på deres bestyrelsessammensætning, fordi vi tror på, at den til enhver tid rette bestyrelse giver mere konkurrencedygtige og bedre indtjenende virksomheder. Og vi oplever, at kunderne gerne vil udfordres af os som bank – også da vi jo ikke har sæde i bestyrelsen og dermed vil se tingene lidt ude fra.
– I vores rådgivning kan vi benchmarke ledelsesstrukturer i den enkelte virksomhed op mod de bedste af de mange øvrige virksomheder, vi har som kunder. Det skaber værdi og dermed tilfredse kunder.
Jyske Bank og Bestyrelseskvinder er helt enige om vigtigheden af en professionalisering af bestyrelsesarbejdet i SMV’erne, fordi det giver øget vækst og værdi til de små og mellemstore virksomheder.
Det er også netop derfor, at Jyske Bank har valgt at støtte op om Bestyrelseskvinders arbejde og er blevet sponsor for vores første nationale Årsmøde 2019, som finder sted på Fyn den 14.-15. maj.