Forskning viser, at det står skidt til med handlingskapaciteten i virksomhederne – så glem i første omgang alt om verdensmål og digitalisering og få i stedet fundamentet på plads.
I de fleste bestyrelser måler vi, hvor hurtigt virksomheden kan opnå resultater af den indsats, der ydes på markedet i skarp konkurrence med andre aktører i branchen. Der er kontinuerligt fokus på at skabe vækst, måle vækstrater, og hvor hurtigt og hvor meget virksomheden kan udvikle top- og bundlinje.
Men det, jeg kalder virksomhedens hastighed, er en anden hastighed, som der i langt mindre grad er fokus på. Det er en hastighed, som for mig at se bliver et af de mest afgørende omend ”lavpraktiske” konkurrenceparametre i fremtiden, hvor mange forhold forandrer sig i højt tempo.
Så glem i første omgang alt om verdensmål og digitalisering. Hvis ikke vi har fundamentet og høj hastighed på plads, bliver vi ”sat”.
Erkendelse – beslutning – handling
Når jeg i netværkssammenhænge og blandt ledere taler om virksomhedens hastighed, stopper samtalen ofte op et kort øjeblik, fordi der opstår tvivl om, hvad jeg mener. En definition er derfor på sin plads.
Virksomhedens hastighed kan defineres som sammenhængen mellem
- Erkendelse
- Beslutning
- Handling
Altså den samlede proces mellem i hvor høj grad vi erkender en given situation og dens fulde omfang, hvor hurtigt er vi i stand til at træffe en relevant beslutning – og endelig den handlekraft hvormed vi er i stand til at mobilisere til eksekvering.
”Jamen, dét er vi skam i stand til med meget høj hastighed”, vil mange så sige. Men hvad er høj hastighed? Kan virksomhedens bruge en dag, en uge, en måned eller et halvt år på den proces? Det vil altid være afhængigt af den givne situation, og der er derfor ikke et entydigt svar på dét spørgsmål.
Nogle situationer kræver længere tid og andre kan man hurtigt få af vejen. Omvendt kan en situation som egentlig kræver lang tid, være nødvendig at handle på med meget høj hastighed, mens andre handlinger som ligger lige til højrebenet at gennemføre i morgen, må nedprioriteres og sænkes i tempo.
Hvad siger forskningen?
”Jamen dét er da en selvfølge, at vi laver den slags vurderinger og handler hurtigt, når det kræves”, vil mange så sige.
Javel ja. Lad os lige et øjeblik kigge på noget af den seneste forskning fra det danske erhvervsliv. Lektor Jan Rohwedder fra Erhvervsakademi Aarhus har interviewet 190 danske ledere om deres såkaldte handlingskapacitet – om de handler på de ting, de har erkendt og besluttet.
Resultaterne af projektet viser, at den i høj grad er gal med handlingskapaciteten ude i virksomhederne. Kun 2 af 190 svarer, at de altid handler, når de har erkendt et behov. Lad os lade den synke ind et øjeblik.
Stop læsningen og forestil dig, hvad det gør ved virksomhedernes hastighed rundt omkring i landet.
Og inden du læser videre, så tænk lige et øjeblik over i hvor høj grad det er muligt at opnå væsentlig konkurrenceevne ved at få fokus på virksomhedens hastighed bragt ind i bestyrelseslokalet.
Frygt og følelser står i vejen
Forskningsprojektet viser, at den primære årsag til handlingslammelsen er frygt og følelser. Av!
Nu bevæger vi os ind på et område, som kan være lidt vanskeligt at tale om og som nok i sjælden grad er på dagsordenen i bestyrelseslokalet.
Jeg mener … Hvornår har en formand sidst spurgt sin CEO sådan lidt henkastet ”Hvad er du bange for i dit job – og hvordan kan vi i bestyrelsen bidrage til at gøre din frygt mindre?”.
Det er ikke noget, man hører ret tit. Og det er nok også de færreste CEO’s, chefer og ledere, der har den slags samtaler i deres team i dagligdagen.
Måske behøver vi heller ikke gå så radikalt til værks. Måske skal vi bare starte med, at bestyrelsen går forrest og finder modet til at erkende, at forskningen taler sit tydelige sprog her, for derefter at træffe en beslutning om, at vi vil anvende den viden til at styrke virksomhedens konkurrenceevne og afslutningsvis sætte handling bag – nu.
Hvad kan I gøre i bestyrelsen?
Forskningsprojektet angiver en række tiltag, som kan bidrage til at nedbringe den omtalte handlingslammelse. Den kan bestyrelsen starte med at bringe på bordet som et bidrag til at øge handlingskapaciteten, som er en fuldstændig afgørende faktor for virksomhedens hastighed her i 2020 og frem.
For at kunne handle, er det vigtigt med:
- Tryghed i relationerne – tillid, accept og opbakning
- Forventningsafstemning og klart mandat
- Adgang til sparring – gerne eksternt i form af netværk og/eller coaching
- Refleksion og selvindsigt for at øge evnen til at håndtere evt. følelser, situationer og handlinger, der måtte være forbundet med ubehag
- Lederudvikling med fokus på at være mere handlingsorienteret
- Opfølgning på udviklingstiltag
Forfatteren
Blogindlægget er skrevet af Eva Hyldgaard
Medlem af Bestyrelseskvinder Nord
Se bestyrelsesprofil her.