“Jeg vil selv bestemme”
“Det er min virksomhed”
“Andre skal ikke blande sig”
Alle 3 er udsagn, man støder på af og til, når man spørger ejerledere, hvorfor de ikke har en professionel bestyrelse.
Og fuld respekt for, at man måske ikke har lyst til det.
Som ejerleder vil jeg nu alligevel prøve at synliggøre de store fordele, der er ved en professionel bestyrelse. Og hvorfor vil jeg så det? Det vil jeg, fordi det i vores familievirksomhed har givet os mange gode input at have en professionel bestyrelse.
Fordele ved en professionel bestyrelse
Bestyrelsen har gennem årene været med til at skifte bank i en periode, hvor der var økonomisk krise. De har været med til at sætte retning, og de har hjulpet os med at træffe de rigtige beslutninger. De har udviklet vores virksomhed og dermed skabt vækst og flere arbejdspladser.
Man kan forhåbentlig meget selv, men det ændrer ikke ved, at et fortroligt rum og en fortrolig sparring med andre kompetente mennesker gør strategier og beslutninger endnu bedre. De bliver ganske enkelt mere nuancerede. Desuden fremstår virksomheden mere professionel med en ekstern bestyrelse i baglandet.
En bestyrelse i en ejerledet virksomhed kan man også se som et sparringsrum, og min anbefaling er at bruge de mennesker, der sidder i bestyrelsen, konstruktivt.
Brug bestyrelsen
I vores bestyrelse orienteres alle løbende hver måned med en månedsrapport, og 1 uge inden hvert møde udsendes opdaterede tal samt ledelsens rapportering, som beskriver det seneste kvartals aktiviteter (dem vi finder relevante for bestyrelsen).
På selve bestyrelsesmødet har bestyrelsen så 1 time til at komme med spørgsmål til det udsendte, og resten af tiden bruges på en aktuel case, som vi i ledergruppen har forberedt på forhånd. Forberedt vil sige, at vi sender et oplæg ud til bestyrelsen inden mødet, så vi har noget at diskutere ud fra på selve mødet. På den måde skal vi fra ledelsens side ikke bruge tid på at gennemgå det, vi allerede ved, og det, der er sket, men kan i stedet bruge de dygtige mennesker, der sidder i vores bestyrelse, til at få input til en aktuel case. Det arbejde giver os konstruktiv feedback, og det er dér, jeg virkelig synes, at vores bestyrelse kommer til sin ret.
Bestyrelsens sammensætning
Brug tid på at finde de rigtige medlemmer. Det er ikke nødvendigvis din bedste ven, fætter eller søster. Søg aktivt – og bredt – og vær bevidst om hvilke kompetencer, du vil have ind i bestyrelsen. Samtidig er det min anbefaling at skabe en mangfoldig bestyrelse med diversitet i både kompetencer, alder, baggrund og køn. Det skaber en god dynamik, og det giver dig mulighed for at få forskellige input og dermed et mere nuanceret billede af, hvordan du skal drive din virksomhed.
Hvad er det værste der kan ske? Tænk lige over den – som ejerleder er det dig, der ansætter bestyrelsen, så du kan altid skifte ud eller droppe den, hvis den ikke skaber værdi – men det gør den. Så prøv det!
Denne blogpost er også bragt på Gitte Kirkegaards Linked-profil.
Gitte Kirkegaard
Gitte Kirkegaard er adm.dir. og 3. generation som ejerleder i Logitrans. Gitte har 12+ års erfaring som ejerleder og spidskompetencer inden for eksport og internationalisering, salg (særligt forhandlersalg) og strategisk forretningsudvikling.