Vær velkommen herrens år synges der snart – og december er et godt tidspunkt til både refleksioner og planer for at få startet det nye år op med energi. Det er derfor oplagt, at bestyrelsen evaluerer årets gang – både på resultat og samarbejde – og at bestyrelsen ser frem mod det næste års udfordringer, og får set på følgende punkter:
- Har vi det rigtige på dagsordenen?
- Har vi det rigtige hold, til de opgaver og udfordringer det nye år bringer?
- Får vi det bedste ud af den måde vi samarbejder på
I en verden, der larmer med luftige (men vigtige) begreber som disruption, eksponentielle organisationer, digitalisering, singularity og meget andet, oplever jeg desværre lige nu, at en del erhvervsledere allerede afskriver begreberne som modefænomener og ”det går over”. Det gør det ikke! Den gode nyhed er, at der er masser af muligheder i at anvende digitalisering og disruptive teknologier. Så her et par bud på, hvad jeg tænker, bestyrelsen bør drøfte.
Har I det rigtige på dagsordenen?
Ingen organisation kommer uden om digitaliseringen og brugen af data. Dels i form af de muligheder det giver for at komme tættere på kunderne, nye forretningsmodeller, bedre kvalitet i forudsigelser og effektivisering af arbejdsgange. Dels i form af udfordringer om datasikkerhed, globaliseret konkurrence og forhøjede forventninger fra kunderne, der kræver interaktion, hurtige svar, tilstedeværelse på flere platforme, transparens og gerne i en freeware løsning, så…
- Arbejdes der strategisk i bestyrelsen med betydningen af digitalisering?
- Benyttes de data, der er til rådighed aktivt (enten egne eller de offentlige data, der mange steder er til rådighed) til at skabe mere værdi for jeres kunder?
- Bruger bestyrelsen aktivt de data, der er til rådighed, til at træffe de bedst kvalificerede beslutninger?
- Er der styr på datasikkerhed og – meget relevant – persondataforordningen, der træder i kraft maj 2018?
Disruption er i sig selv et lidt fluffy begreb, der er sprunget ud af de to fagligt vigtige begreber Disruptive Technologies og Disruptive Innovation. Disruptive Technologies er en fælles betegnelse for de nye teknologier, der har potentiale til helt at forandre traditionelle markeder og arbejdsmetoder. Det er f.eks. kunstig intelligens, blockchain og virtuel/augmented reality. For nogle organisationer er det allerede hverdagen at arbejde med disse teknologier, for andre lyder det som science fiction. Fakta er, at de startups, som jeg i mit job møder hver dag, alle arbejder med at implementere en eller flere af disse teknologier. Så der er mange unge virksomheder, der kommer fra baghjul nu… stærkt på vej til at ændre jeres marked, så…
- Hvad betyder de nye teknologier for jeres virksomhed? Hvordan kan ny teknologi skabe mere kundeværdi og bedre processer?
- Hvad vil kunne skabe helt nye spilleregler for det marked I er på nu? Og er I forberedt?
- Får I/organisationen løbende tilført ny inspiration og viden
Har I det rigtige hold?
Lisbeth Valther Pallesen, bestyrelsesmedlem i de internationale virksomheder Orkla og Amer Sports, gav på Bestyrelseskvinders Kickoff i oktober, et godt indblik i, hvordan Orkla arbejder meget bevidst med evaluering og kompetence-scoring af bestyrelsens medlemmer. Årsagen til dette er for hele tiden, at holde sig skarpe på at have den bedste besætning. Alle bestyrelser kan have fordel af, at se på bestyrelsens sammensætning for at sikre, at det er de rigtige profiler, der er på plads, hvilket jo igen hænger sammen med bestyrelsens dagsorden ovenfor, så…
- Er den fornødne indsigt i digitalisering og ny teknologi tilstede i bestyrelsen og organisationens ledelse?
- Hvem er skarp i at tænke nye forretningsmodeller?
- Hvad er de vigtigste udfordringer og muligheder I står overfor – og har I nogen ombord, der kan føre jer igennem en vækst/en turnaround/ en digital transformation/en… (indsæt selv udfordring)?
Diversitet i bestyrelsens sammensætning er vigtigt for en organisations succes, viser alle undersøgelser. Og diversitet er her tænkt bredere end kvinde/mand, men også alder, faglig baggrund, nationalitet og adfærdstyper, så…
- Har jeres bestyrelse den nødvendige mangfoldighed – hvor mange er f.eks. under 40? Er technørder? Markedsføringspersoner? Designere? Udlændinge? Eller hvad der vil gøre jer mere mangfoldige og jeres bestyrelse stærkere og mere innovativ?
Får I det bedste ud af bestyrelsens samarbejde?
En af de store forhindringer for nytænkning i bestyrelser er mangel på tid til diskussion på bestyrelsesmøderne viste en nylig undersøgelse beskrevet i Harvard Business Review. Det er derfor en overvejelse værd, om den måde bestyrelsens arbejde er tilrettelagt på giver mest værdi, så…
- Hvad fungerer godt, som I skal bibeholde? Hvad kan I med fordel lave om?
- Kommer alle de gode kompetencer hos bestyrelsens medlemmer i spil?
Og som erfarne bestyrelsesmedlemmerne ved, så er ingen bestyrelse bedre end de links, den formår at skabe til ejeren og ledelsen. Det stærke link til ejeren sikrer, at der er reel opbakning bag bestyrelsen, ligesom et stærkt led til ledelsen, der skal sørge for at strategierne bliver virkelighed, er altafgørende for organisationens succes, så…
- Er der et stærkt led fra bestyrelsens strategi til ledelsens eksekvering?
Har du gode bud på, hvad der bør være på bestyrelsens dagsorden i 2018, så del det gerne!
God december – vi følger op på bloggen med mere tech, innovation og digitalisering i det nye år. Vil du læse mere, så er her et par relevante artikler fra Harvard Business Review
Ulla Sparre
Medlem af Bestyrelseskvinder
Se min bestyrelsesprofil her.