Mellem 20-30.000 virksomheder står overfor et ejerskifte i de kommende 5-10 år – og det satte to af vores medlemmer spot på ved et fagligt online møde, som denne artikel er baseret på.
Ejerskifte er en udfordring, mange vil møde i bestyrelseslokalet i de kommende år, så her finder du både input til ejerskifte-strategi, erfaringsudveksling og gode debatter om bestyrelsens rolle, når ejerskiftet skal forberedes og eksekveres.
Ellen Mølgaard Korsager er projektleder på Ejerlederplatformen ved CBS, og Gitte Kirkegaard er adm. dir. i Logitrans. Sammen kunne de bidrage med viden om hhv. det teoretiske og det praktiske perspektiv på et ejerskifte.
Paradokset i ejerledelse
Ellen Mølgaard Korsager startede med at sætte scenen. Det er veldokumenteret, at ejerlederen bruger de fleste af sine vågne timer på at etablere og udvikle sin virksomhed. Virksomheden fylder alt og er omdrejningspunktet for alle beslutninger.
Derfor er det også paradoksalt, at de fleste ejerledere ikke sørger for at sikre deres virksomhed for fremtiden i tide.
Der er ingen tvivl om, at netop en usikker fremtid kan holde en del ejerledere vågne om natten, og samtidig stiller det dem også i en sårbar situation. Både ift. ledelse af virksomheden og for ejerens familie.
Familievirksomheder er den dominerende virksomhedsform i Danmark. 73% af Danmarks 500 største virksomheder er familievirksomheder, og familievirksomhederne står for 60% af beskæftigelsen.
Derfor har bestyrelser i familievirksomheder en helt central rolle i at sikre virksomhedernes fremtid, hvad enten der skal ske et traditionelt generationsskifte, eller det er en anden strategi, der skal bringes på banen.
Det gode råd: Læg en plan for ejerskiftet
Den strategiske tilgang til ejerskiftet kræver tre ting:
- Identifikation af virksomhedens ressourcer og udfordringer
- Planlægning af virksomhedens ledelse og ejerstruktur i fremtiden
- Implementering af planen
I planlægningsfasen har bestyrelsen en central rolle. Et eksempel på et værktøj, der belyser modellerne for ejerskifte og skaber det strategiske beslutningsgrundlag til enten exit, frasalg, udvidelse af ejerskab, generationsskifte mv., er ejerstrategi-kortet.
Ellen Mølgaard Korsager præsenterede ejerstrategi-kortet, der er et værktøj, som ejerlederen og bestyrelsen kan tage i brug, når ejerskiftet skal planlægges. Find det på http://www.ejerstrategi-kortet.dk.
Hvor vigtig er ejeren for virksomheden?
Et af de vigtige spørgsmål ifm. ejerskifte er:
Hvor vigtig er ejeren for virksomheden?
Viser det sig, at ejeren er en central og afgørende ressource, vil et løbende generationsskifte være en oplagt mulighed.
Hvis virksomheden handler på et marked med en stor grad af centralisering, vil der i reglen være brug for, at ejeren afgiver kontrol til fx investorer, der kan sikre den fortsatte vækst.
Ejerledere vurderer ofte selv, at de er en vigtig og central ressource, og hvis virksomheden står foran store udfordringer, vil løsningen ofte være, at man udvider ejerskabet eller får nye investorer ind.
Praktiske erfaringer med det gode ejerskifte
Herefter kunne Gitte Kirkegaard supplere med et praktisk perspektiv på ejerskifte med en gennemgang af generationsskiftet i Logitrans. Det er sket over flere generationer med rettidig inddragelse af både familie og rådgivere. Et gradvist ejerskifte, der både har sikret virksomhedens egen kultur, en stabil vækst og en sikker kurs for fremtiden.
På billedet ses et kig ind det helt konkrete arbejde med ejerskifte i virksomheden Logitrans A/S ved Administrerede direktør Gitte Kirkegaard.
Bestyrelsens rolle – 7 gode råd
Bestyrelsen har en central rolle især i planlægningsfasen, og Ellen Korsager sluttede af med følgende gode råd til ejerlederen og bestyrelsesformanden:
- Få en bestyrelse (der kan udfordre strategisk).
- Begynd at planlægge i god tid. Timing er en vigtig faktor.
- Sørg for due diligence.
- Der er altid et kontroltab involveret i processen, så tal åbent med ejerleder om overgivelse af kontrol. Et samarbejde om udvikling af et ejerdirektiv kan være et godt værktøj til dette arbejde.
- I Danmark har vi ikke tradition for, at børn træder i deres forældres sted, og de færreste ejerledere forventer, at deres børn skal overtage virksomheden. Der er derfor nogle gange et tomrum omkring børnene og planerne for fremtiden, der især kan være problematisk, hvis børnene står forskelligt. Hav mod til at tale med dem om de børn, der skal arve virksomheden.
- Sørg for at give næste generation kompetencer. De fleste børn af ejerledere kommer til at blive involveret i beslutninger om virksomhedens fremtid på den ene eller anden måde.
- Sørg for at ejerlederens netværk forbliver omkring virksomheden. Her kan ejerstrategikortet fx anvendes til at kortlægge ejerlederens netværk, som ofte er meget sammenfaldende med virksomhedens vigtigste relationer.
Kilder:
– ejerskifte.dk
– https://smvdanmark.dk/vi-arbejder-for/viden-til-virksomheder/ejerskifte-k%C3%B8b-og-salg-af-virksomhed
Om Bestyrelseskvinder
Bestyrelseskvinder er et netværk for kvinder, der kan og vil arbejde i bestyrelser og advisory boards. Det er netværkets ambition er at understøtte netop små og mellemstore virksomheder i at realisere vækstpotentiale ved at professionalisere bestyrelsesarbejdet. Ud over at bidrage med kompetencer til at styrke landets mange mindre og mellemstore virksomheder er det målet at inspirere flere kvinder til at få interesse i og erfaring med bestyrelsesarbejde og skabe synlighed om de kvinder, der både kan og vil.