For 10-15 år siden skulle man i de fleste bestyrelseslokaler sikre, at virksomhederne tænkte det digitale ind i forretningsprocesserne, administration og ikke mindst markedsføring. Det digitale er stadig vigtigt, og pt er det databeskyttelse og cyber security, der er centrale.
I dag er det med bæredygtighed som med digitalisering dengang – det bør være en underliggende præmis for alle virksomheder. Fordelene overskygger de omkostninger, der er ved at indføre bæredygtighed, og markedet kræver det – og samtidig er det blevet en central del af dagsordenen i EU. Ofte vil et øget fokus på processer og grøn omstilling vise, at der er områder, der kan optimeres, blandt andet ved at investere i maskinel, der sluger mindre energi og ved at bruge grøn energi. Investeringer (CAPEX) kan på lang sigt sikre lavere driftsomkostninger (OPEX).
The Green Deal
Den 16. september 2020 åbnede EU-præsident Ursula von Der Leyen sin årlige State of Union tale med en stærk ambition om at gøre EU grøn, digital og mere modstandsdygtig (mod pandemier og geopolitiske påvirkninger). Blandt andet ved at sætte klare mål for alle EU-landene i forhold til genopretningen af Europa efter pandemien og samtidig sikre ”the green deal”. Hendes tale var præget af ønsker om;
- at beskytte liv og levebrød, EU-borgernes sundhed og den økonomiske stabilitet,
- at gå foran i den digitale omstilling – især inden for data, teknologi og infrastruktur,
- og at sikre et EU, hvor hverken racisme eller forskelsbehandling hører hjemme.
Helt konkret foreslog hun at forhøje 2030-målet for reduktion af emissionerne til mindst 55% for at nå klimaneutralitet i 2050.
Fornyet fokus på virksomheders rolle – også de små og mellemstore
Bæredygtighed er mange ting, og det er mere end blot grøn omstilling. Bæredygtighed handler om hele værdikæden fra udledning af CO2 til medarbejderrettigheder og hvordan man sikrer data- og privacy-beskyttelse. Og det er relevant for de store såvel som for små og mellemstore virksomheder, for det kan betyde store bøder og risiko for tab af tillid hos kunderne, hvis der er brud på eksempelvis datasikkerheden.
Undersøgelser viser at virksomheder med en høj grad af bæredygtighed forstået som stærke rødder i og en forståelse for det samfund man handler med, er ofte bedre rustet til kriser som f.eks. Covid-19 pandemien. Men det har også betydning i forhold til den stigende skare af kunder, der køber bevidst ind, og investorer, som er begyndt at tage forbehold vedr bæredyglighed i forbindelse med vurderinger af virksomheder.
Hvad skal bestyrelsen gøre?
Som bestyrelse er det vigtigt at sikre, at ledelsen analyserer bæredygtighed i forhold til både produkter og marked. Nogle steder skal der fokuseres på CO2 udledning,andre skal sikre databeskyttelse i forhold til store mængder af persondata. Det første og vigtigste skridt er at forstå, hvilke grundlæggende bæredygtighedsproblemer, der er på det relevante marked. Hvordan kan man sammenkoble ”doing good” med en forbedring af de operationelle processer og samtidig nedbringe omkostningerne? Hvordan kan en bæredygtighedsstrategi have en substantiel materiel indvirkning på omkostningsstruktur og indtjening?
Mange af de grønne omstillinger kan have stor gavn af digitale løsninger, både til at overvåge og analysere energiforbruget men også digitale løsninger til en omlægning til f.eks. at bruge robotter i produktionen.
Der er f.eks. gode eksempler på, hvordan virtual reality bruges i forbindelse med problemløsninger i byggeri eller komplekse fabriksanlæg, hvor man virtuelt kan afprøve forskellige løsninger, inden de udføres rent fysisk. Dette mindsker både spild og tid for alle involverede, da man kan sikre en korrekt løsning fra starten.
Lovgivning på vej
Mange bestyrelser er allerede i gang med at tænke i disse baner, men for dem, der ikke er startet, er tiden inde, før enten markedet kræver det eller at de nye tiltag kommer som lovgivningskrav.
Alle tendenser viser, at både på EU-plan og i Danmark er der tiltag på vej til at regulere for at sikre en grøn omstilling. EU-præsidenten Ursula von Der Leyens tale viser med al tydelighed, at der er ambitioner om at sikre både en grøn omstilling og en bæredygtig udvikling af medlemslandene.
Det Europæiske Råd og Kommissionen har afsat 750 milliarder Euro til genopbygningen af EU efter Covid-19-pandemien. Pengene skal hjælpe medlemsstaterne med at håndtere covid-19-pandemiens økonomiske og sociale konsekvenser og samtidig sikre, at deres økonomier gennemfører en grøn og digital omstilling og dermed bliver mere bæredygtige og modstandsdygtige. Det er en glimrende mulighed for de danske bestyrelser og virksomheder til at planlægge, hvordan man i Danmark kan bruge dele af disse penge til sammen at blive grønnere og stærkere. Men med eller uden disse midler kommer alle virksomheder i Europa indenfor de næste par år til at forholde sig til bæredygtighed både i forhold til HR, leverandører, produktionsprocessen, selve produktet, distribution og meget mere. Så til spørgsmålet om det er relevant for danske bestyrelser at beskæftige sig med grøn omstilling og bæredygtighed, er mit svar et klart og rungende ja!
FAKTA:
De 17 bæredygtighedsmål (verdensmål) som blev besluttet på FN-topmødet i New York den 25. september 2015 trådte i kraft den 1. januar 2016 og skal frem til 2030 sætte en kurs mod en mere bæredygtig udvikling. Målene omhandler alt fra f.eks. bæredygtig energi, stop sult og fattigdom, ligestilling mellem kønnene, kvalitetsuddannelser til fred i verden.
Billede: https://speedpropertybuyers.co.uk/
Bestyrelseskvinder er
Bestyrelseskvinder er et netværk for kvinder, der kan og vil arbejde i bestyrelser og advisory boards. Det er netværkets ambition er at understøtte netop små og mellemstore virksomheder i at realisere vækstpotentiale ved at professionalisere bestyrelsesarbejdet.
Ud over at bidrage med kompetencer til at styrke landets mange mindre og mellemstore virksomheder er det målet at inspirere flere kvinder til at få interesse i og erfaring med bestyrelsesarbejde og skabe synlighed om de kvinder, der både kan og vil.
Forfatteren
Forfatteren
Blogindlægget er skrevet af Lise Fuhr, Director General, ETNO og medlem af Bestyrelseskvinder Sjælland.
Se Lises bestyrelsesprofil her.
Blogindlæg på bestyrelseskvinder.dk er altid udtryk for forfatterens egne synspunkter.