Før jul blev resultatet af den seneste Global Gender Gap Report 2020 fra World Economic Forum offentliggjort. Danmark er faldet tilbage på en 14. plads. Efter lande som Nicaragua, Rwanda og Namibia.
Island, Norge, Finland og Sverige ligger på pladserne 1 til 4, hvor vi også burde være, hvis I spørger mig.
Rapporten sammenstykker ligestillingslisten af en vurdering på forskellige parametre herunder bl.a. uddannelse, forekomsten af kvinder i politik osv. Her er vi sådan set pænt med.
Men når det kommer til kvindernes andel af ledende poster i det private og det offentlige erhvervsliv, brillerer vi med en plads som nr. 102.
Nummer hundrede-og-to.
Det skal der simpelthen laves om på. Blandt andet derfor findes Bestyrelseskvinder.
Mere end ligestilling
Jeg har altid været et positivt menneske, og på trods af vores alt for dårlige placering på ligestillingslisten, er jeg fortrøstningsfuld. I løbet af de 3 år vi har været i gang med Bestyrelseskvinder, synes jeg, at dialogen er blevet bedre omkring kvinders rolle i bestyrelser.
Bevares, der er stadig mænd, der føler sig truet på deres eksistens i bestyrelseslokalet. Men når man tager snakken med de, der rent faktisk vil lytte, så nikker de til diversitetsargumenterne, om at vi ikke bliver bedre af at ligne hinanden og nikke til hinandens gode ideer.
Derfor handler Bestyrelseskvinder om mere end køn og ligestilling. Det handler om den rette sammensætning i bestyrelserne, om at professionalisere og om at få mest muligt ud af de virksomheder, vi arbejder med. Det gør man bedst ved at få flere vinkler og perspektiver i spil.
Heriblandt også kvinders.
Der skal ske forbedringer
Og så kan man jo blive glad helt ned i maven, når Lars Rohde fra Nationalbanken kort før jul udtalte sig positivt om ligestilling og tvungen barsel for mænd.
Han stiller sig op i køen af magtfulde mænd, der for nylig har udtalt sig om, at der skal ske forbedringer på kønsdiversiteten – for begge køn.
Thomas Thune Andersen, formand for Ørsted, har eksempelvis udtalt i december 2019: ”Ligestillingen halter i bestyrelseslokalerne blandt de danske virksomheder, og hvis erhvervslivet ikke kommer op i gear, kan det blive nødvendigt med kvoter for kvinder.”
Vi vil bestyrelsesarbejde
Jeg tror på, at der i 2020 kommer til at ske en forandring mod det bedre.
Jeg tror på, at vi i Bestyrelseskvinder får mere opmærksomhed. Ikke mindst fordi vi både som netværk og som enkeltpersoner bliver mere synlige og melder os endnu mere ind i kampen. Vi skal sige højt og tydeligt, at vi VIL bestyrelsesarbejde og fortælle mere om alle vores fortræffeligheder – ikke som mændene gør – men på vores helt egen måde.
Vi skal blande os i mændenes netværk på den fede måde. Vi skal med andre ord blive en del af det grundlag, som bestyrelsesmændene og ejerlederne rekrutterer fra.
Godt nytår
For Bestyrelseskvinder var 2019 et vildt år. Vi går ind i 2020 med mere end 130 medlemmer fordelt på 6 grupper i hele landet. Vi er ved at planlægge en Diversitetskonference for SMV’erne d. 27. august 2020 som afholdes ved Grundfos med blandt andet Mads Nipper blandt talerne – og så har vi vores årsmøde i maj, hvor fokus er på ”Den værdiskabende netværker”.
2020 bliver også et år med smæk på.
Godt nytår.
Nytårstale fra Lone Jager Lindquist
Formand for Bestyrelseskvinder
Se bestyrelsesprofil her.