Bæredygtighedsdagsordenen skal ind i bestyrelserne og virksomhederne.
Af Nauja Bianco
Medlem af Bestyrelseskvinder
Den der bæredygtighedsdagsorden og de der verdensmål, som alle taler om for tiden – hvad er de egentlig for nogle? Og hvorfor er de vigtige for små og mellemstore virksomheder i Danmark? Og hvordan kan man arbejde med dem i bestyrelserne i små og mellemstore virksomheder?
Det kan ærlig talt være lidt svært at forstå. Og det kan være svært at vide, om det er noget man skal arbejde med i sin virksomhed. For hvad betyder de for din virksomhed og hverdag?
I Bestyrelseskvinder synes vi, at virksomheder skal arbejde med verdensmålene – og det skal starte på bestyrelses- og ledelsesniveau og derfra flette sig ind i virksomhedernes DNA.
Der er masser af hjælp at hente for virksomhederne, men det vigtigste er at finde bestyrelsesmedlemmer, der kan forstå og ”oversætte” verdensmålene til forretning og profit.
Kort om verdensmålene
Verdensmålene har – som ethvert kært barn – mange navne: På engelsk hedder de Sustainable Development Goals eller SDGs (i forkortet form). På dansk hedder de verdensmålene eller bæredygtighedsmålene.
De er et sæt af mål, som alle FNs medlemslande vedtog i 2015. Det var historisk at kunne blive enige om en fælles, global ramme for sociale, miljømæssige og økonomiske ambitioner for vækst og fremgang i en tid, hvor planeten er truet. Verdensmålene understreger, at der er brug for at ændre den måde, vi producerer, forbruger og smider ud på.
Hvad enten disse ændringer er drevet af forbrugeradfærd eller regulering, vil de virksomheder, der udvikler effektive cirkulære bæredygtighedsmodeller, stå godt i markedet.
Verdensmålene er ’konkrete’ målsætninger, der vil håndtere en situation, hvor vi skal balancere udvikling og behov for kommerciel vækst på den ene side med den store udfordring, der ligger i ikke at udsætte planeten for mere pres, end vi allerede har gjort, på den anden side.
Incitament for innovation
Lad os tage et eksempel – hvis vi producerer tøj, hvordan kan vi så være med til at gøre det på en måde, der udleder færre kemikalier? Kan vi være med til at skubbe til en udvikling indenfor forretnings- og produktinnovation, hvor de kemikalier, der anvendes, bliver mindre skadelige?
I Danmark tages der for tiden en række initiativer til at klæde danske virksomheder på til at være bæredygtige og tjene penge på én gang. Eksempelvis har FN’s Udviklingsprogram (UNDP) lavet SDG Accelerator (med støtte fra Industriens Fond og i samarbejde med Monitor Deloitte) for små og mellemstore virksomheder, der skal hjælpe en række danske virksomheder med at skabe innovativ forretning i regi af verdensmålene.
12 mia. dollar potentiale for eksportfremme
Det estimeres, at verdensmålene åbner op for et marked på 12 mia. dollars, og at mange af disse markeder befinder sig udenfor Danmark. Verdensmålene kan således betragtes som et perfekt springbræt for virksomheder, der ønsker at internationalisere på tværs af hele værdikæden med særligt fokus på nye markeder.
Danske virksomheder er højt avancerede – også de virksomheder, som ikke nødvendigvis betragter sig som avancerede. Den lange tradition for gedigent håndværk har givet danske håndværksvirksomheder mulighed for at udvikle sig til vidensvirksomheder, der kan sælge ekspertise og know-how på andre markeder. Fx har smedevirksomheden Stjernholm A/S udviklet teknologi, der kan genanvende sand til brug for kvæglandbruget.
Rekruttering og fastholdelse
Ud over, at verdensmålene åbner op for nye markeder og kan give anledning til fornyet vækst, så har verdensmålene også en appel til den yngre generation på arbejdsmarkedet. Den generation er i højere grad på udkig efter job hos virksomheder, der skaber positiv forandring i verden. Den unge rekrutteringsmasse er bevidst om bæredygtighedsmålene på en anden måde end tidligere generationer og vil gerne have et job, der også indeholder mening (ud over løn og interessante arbejdsopgaver). At være bevidst om, hvordan man arbejder med verdensmålene i sin virksomhed, kan være med til at tiltrække – og fastholde – de bedste unge talenter. Win-win!
Bestyrelsens rolle og mod til nytænkning
Bevidstheden om og brugen af verdensmålene skal ind i virksomhedernes strategi (hvad enten den er skreven eller uskreven) for at kunne forplante sig i virksomhedernes operative processer.
Det kan godt virke uoverskueligt at skulle tage stilling til verdensmålene i en virksomhed, der præges af daglige beslutninger om leverancer (der måske er forsinket og skaber unødige omkostninger); om medarbejdere (der måske ikke møder op som forventet); produkter og salg (der måske er svingende) samt tal på bundlinjen. Derfor desto vigtigere at få født dialogen om verdensmålene ind i en rettidig of strategisk sammenhæng – sørg for at tage snakken om verdensmålene i bestyrelsen og ledelsen, så verdensmålene med tiden kan blive en naturlig integreret del af virksomheden.
7 trin til at bruge verdensmålene i din virksomhed
Der er ikke én korrekt måde at arbejde med verdensmålene i sin virksomhed – der er nemlig lige så mange måder at arbejde med dem på, som der er virksomheder. Men her er 7 forskellige måder at gribe det an på, som jeres bestyrelse kan lade sig inspirere af.
Trin 1: at rekruttere en (egnet) kvinde til virksomheden bestyrelse. Allerede dér har man arbejdet med SDG 5 om ligestilling.
Trin 2: at lave et ”grønt regnskab” for virksomheden. I det grønne regnskab kan man bl.a. beregne, om ens virksomhed efterlader Co2-fodaftryk og om det er noget, der kan minimeres? Hvis man gør det, har man arbejdet med SDG 13 klimahandling.
Trin 3: at få overblik over sit ressource- og affaldsforbrug til at vurdere, om man kan minimere sit affald? – om man kan genanvende sit affald? – om man kan sælge sit affald? Dette arbejde bidrager til SDG 12 om bæredygtigt forbrug og produktion.
Trin 4: at skabe en jobmulighed for et (ungt) menneske, som af den ene eller anden grund ikke har haft mulighed for at komme i job. Måske et fleksjob i samarbejde med kommunen? Sådan et initiativ arbejder både med SDG 8 om anstændigt arbejde og vækst; SDG 10 om reducering af ulighed samt SDG 17 om partnerskaber.
Trin 5: at skabe et ”sundhedsregnskab”/en sund kultur på sin arbejdsplads, hvor der er plads til bevægelse, sport, meditation, omsorg, dialog og nærvær. Stress og det mentale helbred er reelle trusler på det danske arbejdsmarked og skal håndteres, hvis man skal opretholde en god og virksom arbejdsplads. I så fald ville man arbejde med SDG 3 om godt helbred og velbefindende samt SDG 8 om anstændigt arbejde og vækst.
Trin 6: at produktudvikle og innovere, at gøre tingene på en ”smartere” og mere bæredygtig måde. Kunne man forestille sig, at der var et alternativ til plastic, som både kunne bidrage til vækst og marketing? I den sammenhæng ville man arbejde med SDG 9 om industri, innovation og infrastruktur.
Trin 7: at etablere filantropiske fonde. Har du en virksomhed, der får et godt overskud? Har du en passion og en drøm om et bedre samfund? – hvad enten den passion eller drøm handler om at se flere profitskabende virksomheder i fremtiden eller få flere unge uddannet eller skabe en udvikling med færre fattige eller en grønnere fremtid? Uanset hvad din drøm måtte være, så brug dit overskud til at etablere fonde, der dels kan hjælpe med at realisere din drøm, dels kan hjælpe med at bevare eller styrke din virksomheds omdømme og brand og dermed skabe grobund for yderlige salg og vækst. Det betaler sig og kan imødekomme alle 17 SDG-mål om bæredygtig udvikling.
Vil du læse mere om bæredygtighedsdagsordenen, verdensmålene og hvor din virksomhed kan få rådgivning og bistand? Se her:
- Fra Filantropi til Forretning: https://www.danskindustri.dk/sdg/
- Årets SDG-konference dedikeret til danske virksomheder den 15. maj i Industriens Hus: https://www.danskindustri.dk/arrangementer/soeg/arrangementer/apo/virksomhedernes-verdensmal/
- SDG Accelerator: http://www.sdg-accelerator.org/content/sdg-accelerator/da_dk/home.html
- Verdensmålene: https://sustainabledevelopment.un.org/sdgs
Nauja Bianco
“Jeg vil som medlem af Bestyrelseskvinder slå et slag for, at virksomheder begynder at arbejde strategisk med bæredygtighedsdagsordenen og finder et medlem til deres bestyrelser, der kan hjælpe på vej.”