En bestyrelse skal i sagens natur være værdiskabende, det er grunden til at man som virksomhed har en bestyrelse. I Bestyrelseskvinder-netværket bruger vi det meste af den tid vi har sammen til at tale om, hvad det egentlig betyder at være værdiskabende. Hvordan er den værdiskabende bestyrelse sammensat? Hvordan arbejder bestyrelsen? Og hvad bidrager det enkelte bestyrelsesmedlem med? Her er vores 7 bud på hvad der egentlig skal til.
1. Fundamentet skal være på plads
Ingen værdiskabelse uden godt styr på fundamentet. Det hele starter med en god rapportering og styr på tallene, uden det som fundament er der ikke plads til de mere udviklingsorienterede sider af bestyrelsesarbejdet.
2. Lederen skal have noget (godt) med hjem
Der må altid være en klar ambition, at ejerleder og / eller adm.dir. går fra mødet med ny energi og ny viden – at han / hun har fået noget værdifuldt ud af mødet. Ejerlederen skal gå opløftet ud af mødet, fyldt af ny energi, ny viden og nye ambitioner – og en følelse af at det er en fælles opgave at lykkes. At bestyrelsen står med en fast hånd i ryggen og også er klar til at hjælpe og sparre, når dagligdagen rammer, og der er brug for det.
3. Mødet bliver ikke bedre end forberedelsen
Det enkelte møde ikke bliver bedre end den forberedelse der går forud. Det gælder både for direktionens forberedelse og de enkelte bestyrelsesmedlemmers forberedelse. Skal vi ha’ gode, effektive, værdiskabende møder, skal der ligge en klar agenda, og materialet skal ikke bare fremsendes i god tid, men det skal også bringe viden til bordet i en grad, så det bliver muligt at diskutere og træffe beslutninger på et forsvarligt og godt grundlag på selve mødet.
4. Inddrag andre perspektiver
Sørg for at inddrage andre perspektiver og viden på selve mødet. Det giver et bredere vidensgrundlag og perspektiv på de beslutninger der skal tages. Personligt har jeg god erfaring med at afdelingsledere præsenterer beslutningsoplæg, der vedrører deres område, i stedet for at alt går gennem adm.dir. eller ejerleder.
Det kan også være input fra medarbejdere eller eksterne rådgivere for at sikre et forsvarligt og godt videngrundlag for diskussioner af konkrete emner, hvor bestyrelsen har brug for et bedre fundament eller mere viden.
5. Evaluering af det enkelte møde
Evaluer ikke alene året der gik, men evt også de enkelte møde. På den måde kan man løbende kalibrere, hvad der virker, og hvad der ikke gør – igen for at skabe størst mulig værdi for alle omkring bordet og bringe alle kompetencer og perspektiver i spil.
Den årlige bestyrelsesevaluering er stadig vigtig, men evaueringen af de enkelte møder er en anden evaluering, hvor man også vurderer kvaliteten af det enkelte møde, interaktionen, værdiskabelsen og dynamikken i rummet.
I vores netværk er der flere der benytter sig af “Bestyrelsens kvarter” som et fast punkt efter alle møder, hvor bestyrelsen evaluerer de enkelte møder fra et bestyrelsesperspektiv. Ligger de fast i agendaen virker det ikke hverken underligt eller suspekt at bestyrelsen også ganske kort vender den løbende værdiskabelse.
6. Formanden er altafgørende
Formanden er fuldkommen central for det værdiskabende bestyrelsesmøde og det værdiskabende bestyrelsesarbejde. Det er formanden, der styrer tiden, faciliterer diskussionerne, sørger for at alle perspektiver bliver bragt i spil, at vi overholder tiden – og at vi ikke spilder tiden
7. Dilemmaer i bestyrelsesarbejdet
Det værdiskabende bestyrelsesarbejde ser helt naturligt anderledes ud i krisetider, hvor mange virksomheder fx under Coronakrisen gik helt tilbage til de gamle bestyrelsesdyder og fokuserede benhårdt på risikoanalyse, likviditet, cashflow mv. I sådanne situationer og faser ser det værdiskabende bestyrelsesarbejde helt anderledes ud end det udviklingsperspektiv, vi også altid gerne vil bringe i spil som værdiskabende bestyrelsesmedlem.
Sådan fandt vi frem til de 7 bud
I Bestyrelseskvinder er vi efterhånden knap 150 medlemmer fordelt på 6 lokale grupper, og vi tager løbende nye metoder i brug for at udveksle, dele og bringe den samlede bestyrelsesfaglige viden i netværket i spil. Der sker bare noget, når erfaring fra over 350 bestyrelsesposter bringes i spil i en faglig diskussion af et bestyrelsesfagligt tema.
Senest har vi introduceret månedlige onlinemøder af en times varighed, og i sidste uge loggede vi på for at diskutere det værdiskabende bestyrelsesarbejde. Særligt havde vi fokus på overgangen fra det ikke-værdiskabende, for hvordan ændrer man kulturen og arbejdsgangene i bestyrelseslokalet så relativt radikalt?
Og det fede er, at det ikke kun handler om, at vi i Bestyrelseskvinder hele tiden skal blive bedre i bestyrelseslokalet. Faktisk handler det om, at vi vil være med til at skabe bedre bestyrelser i det hele taget, og i den ånd vil jeg her dele mine vigtigste take-aways fra seneste BK-stafet om det værdiskabende bestyrelsesmøde.
Laura Vilbæk Olesen er en af de stiftende medlemmer af Bestyrelseskvinder. Hun rådgiver i digital forretningsudvikling, er bestyrelsesmedlem i flere mellemstore danske virksomheder og står bag nyibestyrelsen.dk og er netop udkommet med bogen: Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt.
Bestyrelseskvinder er: Bestyrelseskvinder er et netværk for kvinder, der kan og vil arbejde i bestyrelser og advisory boards. Vores ambition er at understøtte små og mellemstore virksomheder og vi er her for at skabe værdi, viden og vækst i danske små og mellemstore virksomheder. Samtidig vil vi hjælpe og inspirere flere kvinder til at få interesse i og erfaring med bestyrelsesarbejde og skabe synlighed om de kvinder, der kan og vil.